Żeberka z pieczarkami i cebulą

4.5 (185 ocen)

Żeberka sa mięciutkie i bardzo smaczne.Polecam :)

Składniki:

  • 1kg żeberek wieprzowych
    300g pieczarek
    5 średnich cebul czerwonych
    2 łyżeczki papryki słodkiej czerwonej w proszku
    4 ząbki czosnku
    1 łyżka płatków chili suszonych
    3 łyzki sosu sojowego-ciemnego
    2 -3 łyżki sosu worcestershire
    2 łyżki estragonu mielonego
    1/2 szklanki wody przegotowanej
    sól morska grubo mielona i pieprz świeżo mielony wg.uznania
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Żeberka z pieczarkami i cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie żeberek 1. Umyte,osuszone żeberka pokroić na porcje między kostkami,przełożyc do misy,dodać czosnek i doprawić w/w przyprawami .Wymieszac i odstawić.
  • 2. Obrać cebulę,pokroić w krążki.Oczyszczone pieczarki pokroić w plasterki-wszystko odstawić.
  • podsmażamy żeberka 3. Na mocno rozgrzanym oleju podsmażyć żeberka z każdej strony,przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem.
  • smazymy pieczarki wraz z cebulą 4. Na tę sama patelnię wlać 4 łyżki oleju i przesmażyć cebulę z pieczarkami często mieszając,do zwiędnięcia cebuli.
  • na żeberka przełożyc cebule i pieczarki 5. Pieczarki wraz z cebulą przełożyć na żeberka.Podlać wodą,nakryć pokrywą i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170*C i dusic około 1,5h,od czasu do czasu zaglądając i przekręcając mięso... (pod koniec można zapiec ściągając pokrywę)
  • Smacznego :) 6. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować