Żeberka w spirytusowej marynacie

0 (0 ocen)

Żeberka z rękawa z cebulką

Składniki:

  • ok. 1 kg żeberek wieprzowych
    2 duże cebule
    marynata:
    4 łyżki spirytusu
    6 łyżek oleju
    1 łyżeczka czosnku w płatkach lub kilka ząbków świeżego
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    1 łyżeczka jarzynki
    1/2 łyżeczki pieprzy młotkowanego z kolendrą
    1 papryczka kajeńska
    kilka owoców jałowca

Żeberka w spirytusowej marynacie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki marynaty dokładnie mieszamy i nacieramy nią pokrojone na kawałki żeberka. Odstawiamy do lodówki, najlepiej do następnego dnia.
    Cebule kroimy w krążki i przekładamy razem z żeberkami do rękawa. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około godzinę. 15 minut przed końcem pieczenia rozcinamy folię, żeby mięso się zrumieniło.
    Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy