ŻEBERKA W SOSIE PIECZARKOWYM

4.49 (146 ocen)

  • 10 min

Przepyszny i delikatny sos z całymi pieczarkami.

  • 10 min

Składniki:

  • Około 6 kawałków żeberek (porcjowanych po dwie kostki),
    30 dkg małych pieczarek,
    masło,
    4 małe cebule,
    sól,
    pieprz,
    papryka słodka i ostra,
    mąka,
    olej,
    pół litra wywaru (może być z kostki),
    liść laurowy,
    3 ziarna ziela angielskiego.
Wystaw ocenę:

4.49 (146 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sos pieczarkowy

Żeberka w sosie pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso przyprawiam solą, pieprzem oraz papryką, podsmażam z obu stron na złoto.
    Cebulę drobno siekam, większe pieczarki kroję na pół, a mniejsze zostawiam w całości. Podsmażam na odrobinie masła.
    Podsmażone mięso przekładam do garnka, zalewam wywarem, dodaję podsmażone warzywa oraz liść laurowy i ziele angielskie.
    Całość duszę na małym ogniu około 90 minut, na koniec zagęszczam mąką rozrobioną z kilkoma łyżkami zimnej wody.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Żeberka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować