Około 6 kawałków żeberek (porcjowanych po dwie kostki),
30 dkg małych pieczarek,
masło,
4 małe cebule,
sól,
pieprz,
papryka słodka i ostra,
mąka,
olej,
pół litra wywaru (może być z kostki),
liść laurowy,
3 ziarna ziela angielskiego.
Żeberka w sosie pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso przyprawiam solą, pieprzem oraz papryką, podsmażam z obu stron na złoto.
Cebulę drobno siekam, większe pieczarki kroję na pół, a mniejsze zostawiam w całości. Podsmażam na odrobinie masła.
Podsmażone mięso przekładam do garnka, zalewam wywarem, dodaję podsmażone warzywa oraz liść laurowy i ziele angielskie.
Całość duszę na małym ogniu około 90 minut, na koniec zagęszczam mąką rozrobioną z kilkoma łyżkami zimnej wody.
Komentarze