ok. 1 kg mięsistych żeberek w paskach + ulubiona przyprawa ( u mnie sól, pieprz, papryka ostra, lubczyk, odrobina gałki muszkatołowej)
2-3 młode kapustki w zależności od ich wielkości
2 średnie posiekane cebule
2 posiekane ząbki czosnku
smalec do smażenia
pęczek posiekanego koperku
Żeberka w młodej kapuście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żeberka pokroić na niewielkie porcje, natrzeć przyprawami, przyrumienić na smalcu, dolać ok. pół szklanki wody, dodać posiekaną cebulę, czosnek i dusić aż mięso będzie prawie miękkie, w miarę potrzeby dolać wody.
Kapustkę pokroić, posypać solą, lekko wygnieść aby zmniejszyła objętość, dodać do żeberek razem z cebulą, czosnkiem, przyprawami koperkiem, dalej dusić do momentu aż kapusta będzie miękka.
Komentarze