Żeberka słodko - kwaśne z rozmarynem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Żeberka duszone z rozmarynem

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • żeberka 4 porcje
    7-8 suszonych moreli
    1 łyżka suszonej żurawiny
    2 gałązki świeżego rozmarynu
    szczypta suszonego rozmarynu
    pół łyżeczki majeranku
    sól
    pieprz
    pół łyżeczki słodkiej papryczki
    pół szklanki wina
    3-4 łyżki oliwy

Żeberka słodko - kwaśne z rozmarynem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Żeberka słodko - kwaśne z rozmarynem 1. Żeberka umyć po porcjować i włożyć do miski, dodać przyprawy, morele i żurawinę, skropić oliwą i dodać wino. Odstawić na 2-3 godziny.
    Przygotować głęboką patelnię do duszenia, rozgrzać na ogniu i przełożyć mięso, podsmażyć na rumiany kolor i dodać resztę marynaty z owocami. Podlać winem, dodać jeszcze pół szklanki wody i dusić pod przykryciem ok 1 godzinę, uzupełniając wodą w razie wyparowania.
    Ugotować ziemniaki i przygotować surówkę. Ja starłam na tarce kapustę białą, marchewkę, cebulę i jabłko, dodałam koperek, sól, cukier do smaku i odrobinę oliwy.

    Mięso wyjąć na talerze, gałązki rozmarynu usunąć, a pozostały sos z owocami zmiksować blenderem.
    Polewać mięso na talerzu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy