Żeberka pieczone z powidłami

5 (158 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Smaczne, lekko słodkie pieczone żeberka z piekarnika wyszły bardzo kruchutkie i aromatyczne. Idealne na rodzinny obiad, ja użyłam gęstego domowego powidła śliwkowego.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg żeberek mięsnych
    przyprawa do wieprzowiny
    kostka mięsna
    250 ml powidła śliwkowego
    1/2 szklanki wody
Wystaw ocenę:

5 (158 ocen)

Żeberka pieczone z powidłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • posypyanie przyprawami 1. Żeberka podzielić na porcje, umyć. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać rozkruszoną kostką mięsną i przyprawą. Podlać wodą, przykryć drugim naczyniem. Wstawić do piekarnika na ok 50 minut w 200 stopni.
  • 2. Po upływie czasu ściągnąć pokrywę naczynia z mięsa. Powidło śliwkowe wymieszać z letnią wodą i pędzelkiem rozsmarować po mięsie, wstawić ponownie i zapiec ok 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (174 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Żeberka pieczone

4.5 (174 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Żeberka pieczone

Joanna Kryla Soczyste, miękkie lekko słodkie i pikantne mięso. 2 godz.

To może cię zainteresować