Żeberka-mieszanka smaków

5 (187 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Tak przygotowane żeberka-to prawdziwa eksplozja smaków: słodkiego, pikantnego, słonego, kwaśnego... Robię je często, bo uwielbiam patrzeć, jak szybko znikają z półmiska. Wprawdzie potrzebujemy dwóch dni, aby je wykonać, ale robi się je bardzo szybko.

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ok. 1,5 kg. żeberek wieprzowych-paski
    3/4 szklanki miodu
    1 szklanka keczupu
    sok z 1/2 cytryny
    2 cebule
    5 ząbków czosnku
    3 łyżki przyprawy do mięs
    1 łyżka przyprawy -warzywko
    3 łyżki oleju
    2 szczypty przyprawy Harissa
    Dodatkowo:
    naczynie do pieczenia z nakryciem
Wystaw ocenę:

5 (187 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Żeberka-mieszanka smaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jk 1. Żeberka kroję na porcje z 1 kostką, układam w naczyniu do zapiekania, polewam olejem, sokiem z cytryny, posypuję przyprawą do mięs, warzywkiem, przyprawą Harissa, nacieram. Cebulę i czosnek obieram, kroję w plasterki, mieszam z mięsem, nakrywam , wstawiam do lodówki na noc. Na drugi dzień żeberka polewam miodem, keczupem, mieszam, nakrywam, piekę ok. 2 godzin w temperaturze 180 stopni.

Porady

Tak przygotowane żeberka mi najlepiej smakują z kaszą gryczaną, córkom z ziemniakami, a mężowi z pieczywem i butelką dobrego piwa.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Miód Przyprawy Żeberka Ketchup

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować