0,5 kg żeberek
1 opakowanie marynaty śliwkowej Kamis w płynie
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
1/2 szklanki wody
1 duża marchewka
1 mała pietruszka
kawałek selera
3 łodygi selera naciowego
Żeberka duszone w warzywach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żeberka pokroić i zalać marynatą. Odstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Mięso z marynata zalać woda i winem. Dusić pod przykryciem na małym ogniu. Po pól godzinie dodać marchewkę, pietruszkę i selera pokrojone w zapałkę.
2.Selera pokroić w plasterki i dodać do mięsa, jak będzie już miękkie. Poddusić jeszcze 10-15 minut i gotowe :)
3.W mnie z domowymi frytkami. Smacznego :)
Porady
Marynatę Kamisa dostałam, zazwyczaj nie stosuję takich rzeczy, ale jak już miałam to wykorzystałam i polecam. Niczym już mięsa nie przyprawiałam, było idealne :)
Komentarze