Żeberka duszone w piwie

4.5 (197 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Uwielbiam próbować nieznane mi dotąd przepisy. Lubię zaskakiwać gości. Żeberka w piwie to nibyzwykłe danie, ale ma niepowtarzalny smak.

Składniki:

  • ● 1,5 kg żeberek wieprzowych
    ● 60 dag cebuli
    ● 1/2 litra jasnego piwa
    ● przyprawy: przyprawa uniwersalnagoździki ziele angielskie majeranek kminek sól pieprz natka pietruszki
    ● mąka do panierowania
    ● tłuszcz do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Żeberka duszone w piwie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka dokładnie myjemy,
    osuszamy papierowym ręcznikiem
    kuchennym i kroimy na mniejsze porcje. Następnie
    oprószamy ze wszystkich
    stron solą i pieprzem, a na
    końcu obtaczamy w mące.
  • Żeberka duszone w piwie 2. Tak przygotowane żeberka
    obsmażamy na gorącym oleju
    na złoty kolor.
  • 3. Cebulę kroimy w cienkie
    krążki i cały czas mieszając,
    podsmażamy na złoto na tym
    samym oleju, na którym smażyły
    się żeberka. Dodajemy
    przyprawy (goździki i ziele angielskie
    należy wcześniej
    utłuc). Dodajemy żeberka,
    przyprawiamy do smaku przyprawą uniwersalną
    i zalewamy piwem. Dusimy
    pod przykryciem, aż mięso będzie
    miękkie. Przed podaniem
    posypujemy posiekaną natką
    pietruszki.

Porady

● Dzieląc żeberka na porcje, najlepiej rozrąbać je w poprzek kości. ● Jeśli podczas duszenia sos odparuje, a mięso jeszcze nie będzie dostatecznie miękkie, do żeberek dolewamy piwa. ● Gorzkawy smak piwa złamiemy, dodając do sosu odrobinę miodu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Żeberka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_08-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować