Żeberka duszone tradycyjne

4.46 (146 ocen)

  • 2 godz.

Użyłam tradycyjnych, podstawowych przypraw. Znane wszystkim, bezpieczne smaki i dzięki temu takie żeberka (po wyjęciu kości) zjedzą z ochotą nawet dzieci.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 kg żeberek wieprzowych z kośćmi
    2-3 łyżki oleju do smażenia
    1 cebula
    1 duży ząbek czosnku
    1 łyżeczka majeranku
    1 łyżeczka tymianku
    1 łyżeczka mielonego kminku
    3 ziarenka ziela angielskiego
    1 - 1,5 szkl. bulionu
    sól, pieprz
    1 płaska łyżka mąki do zagęszczenia sosu
Wystaw ocenę:

4.46 (146 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Żeberka duszone tradycyjne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Żeberka duszone tradycyjne 1. Żeberka podzielić na kawałki, po mniej więcej dwie kości na sztukę (w zależności od wielkości żeberek). Każdy kawałek posypać solą i pieprzem.
    Olej rozgrzać w garnku z szerokim dnem i mocno obsmażyć żeberka z każdej strony. Wyjąć je z garnka i na tym samym tłuszczu zrumienić cebulę pokrojoną w półplasterki. Dodać starty na tarce czosnek i wlać bulion. Włożyć z powrotem żeberka, wsypać przyprawy, przykryć pokrywką i dusić 1,5 godziny lub dłużej, aby żeberka były naprawdę miękkie. Jeśli trzeba, dodać soli. Miękkie żeberka wyjąć z sosu, wsypać mąkę i wymieszać, zagotować. Włożyć żeberka do zagęszczonego sosu.
    Podawać z ziemniakami, kaszą lub pieczywem.

Porady

danie można przygotować w szybkowarze skracając czas o połowę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Żeberka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować