Zdrowy pasztet z soczewicy

5 (195 ocen)

  • 4 godz.

Pasztet z soczewicy powstał gdy mój tata wrócił do domu z torbą wyhodowanych na działce warzyw. W szafce znalazłam paczkę zielonej soczewicy, co natchnęło mnie by stworzyć nową wersję kalorycznego pasztetu, mięso zastępując bogatą w roślinne białko soczewicą. Niesamowity aromat smak i zapach natury.

  • 4 godz.

Składniki:

  • - 200 g suchej zielonej soczewicy
    - ok szklanka ugotowanych warzyw rosołowych (wg uznania, marchewka, pietruszka, seler, pasternak)
    - 3 łyżki kaszy manny
    - do smaku sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, listek laurowy
    - średniej wielkości cebula
    - kilka ząbków czosnku
    - 2 jajka
    - oliwa/masło/olej (do obsmażenia cebulki)
    - opcjonalnie sezam do posypania pasztetu
Wystaw ocenę:

5 (195 ocen)

Zobacz również:

Dodatki Pasztet

Zdrowy pasztet z soczewicy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Soczewicę namaczamy w wodzie przez ok 2h. Następnie przekładamy odsączoną soczewicę do garnka, dodajemy dwie szklanki wody, 2 listki laurowe oraz 3 kulki ziela angielskiego. Gotujemy przez ok 30 min (dopóki woda praktycznie nie wyparuje). Zdejmujemy z gazu, wyjmujemy dodane zioła i studzimy.
  • 2. Piekarnik nagrzewamy do ok 180 stopni i włączamy termo obieg.
  • 3. Na patelni rozpuszczamy masło (lub wlewamy ok 2 łyżki oleju czy oliwy) po czym dorzucamy pokrojoną drobno cebulkę. Smażymy aż delikatnie zmięknie podlewając od czasu do czasu odrobiną wody. Przez praskę przeciskamy czosnek, który dodajemy na patelnię. Doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Smażymy aż czosnek odda swój aromat (by się nie spalił bo będzie gorzki) i zdejmujemy z gazu. Studzimy.
  • 4. Na parze lub w garnku gotujemy warzywa rosołowe. Można również użyć jarzyny wyjęte z wcześniejszego obiadu np. z zupy. Studzimy.
  • 5. Do bledera wrzucamy przestudzoną soczewicę, warzywa, jajka (zostawiam sobie odrobinę żółtka do posmarowania wierzchu pasztetu), cebulkę. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem oraz majerankiem (można dodać również gałkę muszkatołową czy cząber). Mielimy wszystkie składniki na gładką masę. Na koniec dodajemy kaszę mannę i mieszamy już łyżką.
  • 6. Keksówkę tradycyjnej wielkości wykładamy papierem do pieczenia (jeśli zostanie pognieciony wcześniej łatwiej będzie go nam ułożyć w foremce), ew. smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą lub kaszą manną. Wkładamy masę i wyrównujemy łyżką. Smarujemy żółtkiem i posypujemy sezamem. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 45 – 50 min (do suchego patyczka). Wyjmujemy gdy czas upłynie i studzimy
  • 7. Pasztet można przechowywać ok 4 dni w lodówce – u mnie nie wytrzymuje :)
    SMACZNEGO!!

Porady

* Zamiast zielonej soczewicy można użyć grochu, soczewicy czerwonej lub cieciorki. * Pasztet jest dobrym zamiennikiem mięsa dla wegetarianów oraz osób dbających o kondycję, ćwiczących lub uprawiających sport ponieważ zawiera dużą ilość białka roślinnego. * Smaczna alternatywa do kanapek czy jako samodzielna przekąska lub przystawka * Warzywa rosołowe dodają niesamowitego aromatu gdy pochodzą z własnej hodowli

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Soczewica Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować