Zdrowy chleb orkiszowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszny, pięknie rośnie, a przede wszystkim zdrowy. Zapraszam

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 450 g mąki orkiszowej
    2 łyżeczki soli
    1 opakowanie suchych drożdży
    łyżka miodu
    1,5 łyżki oliwy z oliwek
    20 g sezamu
    50 g siemienia lnianego
    320 ml ciepłej wody

    Dodatkowo:
    łyżka mleka i jedno żółtko (do posmarowania chleba)
    otręby owsiane, masło (do przygotowania blachy)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Zdrowy chleb orkiszowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łączymy wszystkie składniki oprócz ziaren. Dobrze mieszamy. Ciasto powinno być lekko lepkie. Dodajemy ziarna.
    W międzyczasie musimy przygotować sobie blachę (u mnie o rozmiarach: dlugość 31 cm, szerokość 12 cm, wysokość 8 cm). Smarujemy ją dokładnie masłem, a następnie posypujemy otrębamy.
    Casto wykładamy do przygotowanej blachy, rozkładamy równomiernie i odkładamy na godzinę, aby urosło (pamiętajcie: im cieplej tym lepiej).
    Po godzinie możemy rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Wierzch chelba smarujemy rozmąconym żółktkiem z mlekiem. Pieczemy 45 min.

Porady

Po wyjęciu chleba najlepiej jest chleb wystudzić i kroić dopiero kiedy będzie już zimny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować