Pyszny, pięknie rośnie, a przede wszystkim zdrowy. Zapraszam
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
450 g mąki orkiszowej
2 łyżeczki soli
1 opakowanie suchych drożdży
łyżka miodu
1,5 łyżki oliwy z oliwek
20 g sezamu
50 g siemienia lnianego
320 ml ciepłej wody
Dodatkowo:
łyżka mleka i jedno żółtko (do posmarowania chleba)
otręby owsiane, masło (do przygotowania blachy)
Zdrowy chleb orkiszowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Łączymy wszystkie składniki oprócz ziaren. Dobrze mieszamy. Ciasto powinno być lekko lepkie. Dodajemy ziarna.
W międzyczasie musimy przygotować sobie blachę (u mnie o rozmiarach: dlugość 31 cm, szerokość 12 cm, wysokość 8 cm). Smarujemy ją dokładnie masłem, a następnie posypujemy otrębamy.
Casto wykładamy do przygotowanej blachy, rozkładamy równomiernie i odkładamy na godzinę, aby urosło (pamiętajcie: im cieplej tym lepiej).
Po godzinie możemy rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Wierzch chelba smarujemy rozmąconym żółktkiem z mlekiem. Pieczemy 45 min.
Porady
Po wyjęciu chleba najlepiej jest chleb wystudzić i kroić dopiero kiedy będzie już zimny.
Komentarze