Zawijane drożdżówki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 45 min

Zawsze uwielbiałam drożdżówki. A jak wiadomo, to co zrobione w domu, smakuje lepiej. Przepis na podstawowe ciasto drożdżowe dostałam od mojej mamy, a potem go ulepszałam, aby móc zrobić drożdżówki niczym te z cukierni.

  • 1 godz. 45 min

Składniki:

  • 1 szklanki ciepłego mleka
    2 jajka
    0,5 kg mąki
    5 łyżek cukru
    pół kostki margaryny (125g)
    pół kostki drożdży
    łyżeczka soli
    dodatkowo: 50 g roztopionej margaryny, 8 łyżek cukru i 3 łyżki cynamonu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Zawijane drożdżówki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z drożdży, pół szklanki ciepłego mleka i 5 łyżek cukru przygotować zaczyn. W tym czasie roztopić margarynę i pozostawić do ostygnięcia. Mąkę wymieszać razem z solą, pozostałym mlekiem, a następnie wbić jaja. Dodać do ciasta zaczyn drożdżowy a potem przestudzoną margarynę. Ciasto dokładnie wymieszać i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Wyłożyć ciasto na stolnicę i rozwałkować na 1 cm grubości. Posmarować margaryną i posypać cukrem zmieszanym z cynamonem. Zwinąć ciasto w roladę i kroić na grube plasterki. Ciastka układać na średniej blaszce, jedno przy drugim, gdyż drożdżówki będą rosnąc w górę. Wierzch posmarować rozmąconym jajkiem i piec w 160 stopniach C przez 45 minut.

Porady

Po ostygnięciu drożdżówki można polać lukrem zrobionym z 3 łyżek śmietany i 4 łyżek cukru pudru.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować