Zapiekany sandacz w sosie porowo-śmietanowym

4.47 (161 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Za słodkowodnymi rybami nie przepadam. Za dużo ości i ‘tegesów’ by je obrobić. Pewnego razu kupiłem takowego w galarecie zachwyciłem się smakiem tej ryby. Teraz postanowiłem „wymodzić” taką w sosie, który idealnie uwypukli smak.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g filetów z sandacza

    1 duży por

    2 marchewki

    2 łyżki masła

    500 ml słodkiej śmietany 18%

    100 g startej mozzarelli

    3 łyżki posiekanej natki pietruszki

    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.47 (161 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba Zapiekanki

Zapiekany sandacz w sosie porowo-śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekany sandacz w sosie porowo-śmietanowym 1. Filety osuszamy przy pomocy papierowego ręcznika.



    W tym samym czasie marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach. Razem z pokrojonym w piórka porem, szklimy na maśle. Dolewamy słodkiej śmietany, lekko redukujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Studzimy.



    Usuwamy skórę z sandacza. Tutaj przydaje się palnik do creme brulee. Podgrzewamy skórę przez chwilę i z łatwością usuwamy po kilku chwilach. Kroimy na kawałki.



    Sos mieszamy z serem i posiekaną natką.



    W naczyniu żaroodpornym, wcześniej natłuszczonym, układamy kawałki ryby. Zalewamy sosem.



    Pieczemy w 180°C przez 25 minut.



    Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby Sandacz

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować