Zapiekany ryż z jabłkami

4.5 (152 ocen)

Zapiekanka ryżowa najłatwiejsza i najsmaczniejsza, zawsze kojarzy mi się z dzieciństwem. Bardzo lubię kiedy przygotuje mi ją mama. Pyszna również zapiekana z malinami.Po prostu: mniam, mniam

Składniki:

  • - 1 szklanka ryżu;
    - 1 szklanka mleka;
    - 1 szklanka wody;
    - szczypta soli.

    Dodatkowo

    - 5 jabłek;
    - 1/2 szklanki śmietanki 30%;
    - 3 łyżki cukru (można dodać waniliowy);
    - 2-3 łyżki soku z cytryny;
    - około 1 łyżeczki cynamonu;
    - masło;
    - ewentualnie płatki migdałów.



Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Desery Dania główne Zapiekanki

Zapiekany ryż z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do rondelka wsyp ryż, zalej go wodą i mlekiem, dodaj sól i gotuj do miękkości na bardzo wolnym ogniu, aby się nie przypalił (ryż powinien wchłonąć wodę i mleko).
    Kiedy ryż się ugotuje, obierz jabłka i zetrzyj je na tarełku na grubych oczkach. Dodaj sok z cytryny, cukier (ewentualnie płatki migdałów) oraz cynamon i wymieszaj.
    Następnie dodaj ryż, wlej śmietankę i mieszaj do połączenia się składników.
    Dno naczynia żaroodpornego posmaruj masłem, wyłóż przygotowany ryż i wyrównaj. Na wierzchu poukładaj wiórki masła i posyp je cukrem np. waniliowym.
    Piecz przez około 25 minut, w piekarniku nagrzanym do 200°C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Jabłka Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować