Zapiekanka ryżowa najłatwiejsza i najsmaczniejsza, zawsze kojarzy mi się z dzieciństwem. Bardzo lubię kiedy przygotuje mi ją mama. Pyszna również zapiekana z malinami.Po prostu: mniam, mniam
Zapiekany ryż z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do rondelka wsyp ryż, zalej go wodą i mlekiem, dodaj sól i gotuj do miękkości na bardzo wolnym ogniu, aby się nie przypalił (ryż powinien wchłonąć wodę i mleko).
Kiedy ryż się ugotuje, obierz jabłka i zetrzyj je na tarełku na grubych oczkach. Dodaj sok z cytryny, cukier (ewentualnie płatki migdałów) oraz cynamon i wymieszaj.
Następnie dodaj ryż, wlej śmietankę i mieszaj do połączenia się składników.
Dno naczynia żaroodpornego posmaruj masłem, wyłóż przygotowany ryż i wyrównaj. Na wierzchu poukładaj wiórki masła i posyp je cukrem np. waniliowym.
Piecz przez około 25 minut, w piekarniku nagrzanym do 200°C.
Komentarze