Sycący obiad dla całej rodziny. Zwyczajny sos do makaronu w nowej odsłonie. Bardzo smakowało męskiej części rodziny ;) Sos można przygotować dzień wcześniej.
Składniki:
500 g mięsa mielonego
1 łyżeczka przyprawy do mielonego
1 łyżeczka oregano
1 jajko
350 g makaronu
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 papryka
200 g pieczarek
500 ml przecieru pomidorowego
1 kulka mozzarelli
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka suszonej bazylii
sól i pieprz do smaku
Zapiekany makaron z pulpecikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.mięso mielone doprawić przyprawą i oregano, wbić jajko, wyrobić dokładnie. Formować maleńkie kuleczki i obsmażyć na suchej patelni na rumiano.
Pulpeciki odsunąć na bok, na środek wrzucić cebulę posiekaną w kostkę, dodać czosnek i chwilę razem smażyć.
Paprykę pokroić w kostkę i dodać na patelnię. Smażyć na małym ogniu.
Na koniec dodać przesmażone na osobnej patelni pieczarki, wlać przecier. Doprawić solą, pieprzem, papryką i bazylią. Dusić na małym ogniu kilka minut.
Makaron ugotowany na półtwardo wrzucić do dużego naczynia żaroodpornego, wlać sos i lekko przemieszać. Na wierzchu rozłożyć porwaną na kawałki mozzarellę. Zapiekać 30 minut w 180 stopniach
Komentarze