Zapiekany makaron z pulpecikami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Sycący obiad dla całej rodziny. Zwyczajny sos do makaronu w nowej odsłonie. Bardzo smakowało męskiej części rodziny ;) Sos można przygotować dzień wcześniej.

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego
    1 łyżeczka przyprawy do mielonego
    1 łyżeczka oregano
    1 jajko
    350 g makaronu
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    1 papryka
    200 g pieczarek
    500 ml przecieru pomidorowego
    1 kulka mozzarelli
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    1 łyżeczka suszonej bazylii
    sól i pieprz do smaku

Zapiekany makaron z pulpecikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. mięso mielone doprawić przyprawą i oregano, wbić jajko, wyrobić dokładnie. Formować maleńkie kuleczki i obsmażyć na suchej patelni na rumiano.

    Pulpeciki odsunąć na bok, na środek wrzucić cebulę posiekaną w kostkę, dodać czosnek i chwilę razem smażyć.

    Paprykę pokroić w kostkę i dodać na patelnię. Smażyć na małym ogniu.

    Na koniec dodać przesmażone na osobnej patelni pieczarki, wlać przecier. Doprawić solą, pieprzem, papryką i bazylią. Dusić na małym ogniu kilka minut.

    Makaron ugotowany na półtwardo wrzucić do dużego naczynia żaroodpornego, wlać sos i lekko przemieszać. Na wierzchu rozłożyć porwaną na kawałki mozzarellę. Zapiekać 30 minut w 180 stopniach

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_03-2017

Komentarze

Podobne przepisy