Uwielbiam dania z makaronem. Dziś zapraszam na zapiekany makaron nadziewany kurczakiem, orzechami, serem pleśniowym i zielonym groszkiem. Pyszny, aromatyczny farsz to raj dla podniebienia.
60 min
Składniki:
Składniki:
◦250 g makaronu, który można nadziewać (użyłam paguri Magie di Pasta Zara – koszyczki)
◦2 filety/piersi z kurczaka
◦2 cebule
◦120 g zielonego groszku (może być mrożony)
◦50 g sera pleśniowego (użyłam niebieski Lazur)
◦2 ząbki czosnku
◦3 łyżki oliwy
◦100 ml śmietanki 18% do sosów i zup
◦100g drobno posiekanych włoskich orzechów
Dodatkowo:
◦6 łyżek śmietanki 18% do sosów i zup
◦sól
◦pieprz
◦jajko
◦100 g sera mozzarella do pizzy
◦1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Zapiekany makaron nadziewany kurczakiem, orzechami, serem pleśniowym i zielonym groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do wrzącej, lekko osolonej wody z dodatkiem oliwy wrzucamy makaron i gotujemy zgodnie z zaleceniami producenta. Odcedzamy, zahartowujemy zimną wodą i każdą sztukę oddzielnie układamy na płaskiej powierzchni.
Na patelni podgrzewamy oliwę, dodajmy 2 cebule pokrojone w drobną kostkę i podsmażamy. Filety z kurczaka płuczemy, oczyszczamy i kroimy w dość drobną kostkę. Dodajemy do cebuli i smażymy co jakiś czas mieszając. Wszystko dusimy ok. 15-20 minut. Po tym czasie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i orzechy włoskie.
Zielony groszek gotujemy al dente (ok 3 minut) i dodajemy do kurczaka. Całość chwilę podsmażamy, dodajemy śmietankę i pokruszony ser pleśniowy. Czekamy aż śmietana odparuje, a ser się rozpuści, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i odkładamy farsz na bok aby przestygł.
Makaron nadziewamy farszem i układamy w naczyniu żaroodpornym lub innym naczyniu do zapiekania.
2.Ser mozzarella ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do niego jedno jajko, 3 łyżki śmietany, mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy makaron i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekamy aż wierzch delikatnie się zarumieni. Całość posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Komentarze