Pyszny i prosty w wykonaniu kotlet,idealny na obiad kiedy znudziły ci się już tradycyjne kotlety. Przepis dostałam od teściowej, a ona od swojej siostry.
30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
4 kotlety wieprzowe
por
0,5 kg pieczarek
majonez
sól
pieprz
Zapiekany kotlet z porem, pieczarkami i majonezem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kotleta delikatnie rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nie smarujemy tłuszczem. Por myjemy i kroimy tylko białą część w plasterki grubości około 5 mm, rozwarstwiamy je. Pieczarki obieramy, kroimy na cztery, podsmażamy i przyprawiamy do smaku, studzimy.
Na kotletach układamy świeżego pora, na pora pieczarki i na wierzch delikatnie smarujemy 1 lub 1,5 łyżkami majonezu.
Całość wkładamy do piekarnika na około 25 - 30 minut nagrzanego do 180 C.
Komentarze