Zapiekany kalafior w sosie pomidorowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Delikatny smak kalafiora połączony z mięsem mielonym w aromatycznym sosie pomidorowym ,jest idealnym daniem na upalne dni.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:


  • średniej wielkości kalafior
    350-400 g mielonej łopatki wieprzowej
    2 jajka
    bułka tarta
    60 ml bulionu warzywnego
    2-3 ząbki czosnku
    1/2 pęczka koperku
    1/2 łyżeczki ostrej papryki
    Na sos:
    3 pomidory malinowe
    papryczka chilli
    cebula
    3 łyżki oliwy z oliwek
    sól ,pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Zapiekany kalafior w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalafiora oczyściłem z liści , opłukałem w wodzie z dodatkiem niewielkiej ilości octu. Obgotowałem 10 minut w osolonej wodzie. Po wyjęciu ostudziłem , wyciąłem kilka różyczek ze środka. Mięso wyrobiłem na jednolitą masę z jajkami , bułką tartą , posiekanym koperkiem , posiekanym czosnkiem oraz przyprawami.
    Farszem wypełniłem przestrzenie między różyczkami od spodu oraz środek po wcześniej wyciętych różyczkach. Część , niewielką farszu odłożyłem.
    Tak przygotowanego kalafiora ułożyłem w naczyniu żaroodpornym i wstawiłem do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni C . Piekłem ok. 15 minut polewając bulionem.
    Pomidory po sparzeniu obrałem ze skórki , pokroiłem. Dodałem drobno posiekaną cebulę i niewielką papryczkę chilli. Sos dusiłem ok.. 10 minut , potem zredukowałem aż zgęstniał.
    Kalafior obłożyłem odłożonym farszem , sosem pomidorowym i piekłem ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni C , polewając sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować