Wspaniałe zapiekanki, doskonałe na śniadanie lub wczesną kolację.
20 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
2 bagietki małe
20 dag. mrożonego szpinaku
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
10 dag. pomidorów
10 dag. tartego żółtego sera
10 dag. sera feta
2 jajka
2 szczypty przyprawy Harissa
2 szczypty suszonej bazylii
sól i pieprz do smaku
blacha wyłożona papierem do pieczenia
4 plasterki żółtego sera
Zapiekanki z serami i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szpinak rozmrażam. Cebulę obieram, kroję w kostkę, szklę na oleju, dodaje szpinak, podsmażam, dodaje pokrojone w kostkę pomidory, podsmażam, lekko studzę. Do szpinaku dodaje posiekany czosnek, starty żółty ser, pokrojoną w kostkę ser feta, rozmieszane jajka, przyprawiam przyprawami, mieszam. Bagietki kroję , wydrążam środki.
2.Bagietki napełniam farszem, piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut. Po tym czasie na zapiekanki kładę pokrojony żółty ser, zapiekam jeszcze 5 minut.
Komentarze