Zapiekanki, kiszona kapusta?, jak najbardziej tak. Smaczne, szybkie do wykonania.
30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
2 średnie bagietki
masło do posmarowania
10 dag. żółtego sera
Nadzienie:
50 dag. kiszonej kapusty
6 sporych pieczarek
3 łyżki masła
1 szklanka wody
1 listek laurowy
1 cebula
1 łyżka czosnku niedźwiedziego
1 łyżka przyprawy: suszone pomidory z chili
1 łyżka przyprawy do mięs
2 szczypty majeranku
sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
naczynie do zapiekania lub blaszka
Zapiekanki z kiszoną kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę odciskam z soku i siekam. Cebulę kroję w kostkę i szklę na 2 łyżkach masła , dodaję kapustę, wodę, listek laurowy , przyprawę do mięs, duszę do miękkości. Na 1 łyżce masła smażę pokrojone pieczarki, dodaję czosnek niedźwiedzi, suszone pomidory, majeranek, mieszam, dodaję do kapusty, duszę aż sok całkowicie się odparuje. Próbuje, doprawiam solą i pieprzem. Bagietki kroję na pół, smaruję cienko masłem, chwilę zapiekam w piekarniku w temp. 180 stopni, nakładam nadzienie, zapiekam 10 minut, posypuję startym serem, zapiekam aż ser się roztopi. Podaję od razu.
Komentarze