Zapiekanki z chleba tostowego można przygotować z najróżniejszych składników świetny sposób na tak zwane czyszczenie lodówki. Ja wykorzystałam pieczarki, szynkę, żółty ser i pomidory. Smaczny pomysł na kolację na ciepło.
45 min
Dla 10 osób
Składniki:
10 kromek chleba tostowego
10 plasterków szynki
ok 250/300 gramów pieczarek
ok. 200 gramów żółtego sera gouda
1 mała cebula
sól
pieprz
mały ząbek czosnku
2 łyżki oleju
Zapiekanki z chleba tostowego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę kroimy w kosteczkę, przesmażamy z dodatkiem oleju.
Pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do cebuli, przyprawiamy solą pieprzem i czosnkiem. Całość krótko smażymy.
Na każdej kromce chleba tostowego układamy plasterek szynki, kolejno po łyżce przesmażonych pieczarek i posypujemy tartym żółtym serem na koniec kładziemy po plasterku pomidora.
Tosty przekładamy na blaszkę , wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy ok.10/ 12 minut z funkcją termoobiegu.
Komentarze