ZAPIEKANKI WEGETARIAŃSKIE

4.96 (148 ocen)

  • 30 min

Te smakowite zapiekanki są świetnym sposobem na przekonanie dzieci do jedzenia warzyw. Krótki czas opiekania sprawia, że warzywa pozostają chrupkie i nie tracą cennych witamin.

  • 30 min

Składniki:

  • • 1 bagietka lub 2 bułki paluchy
    • 1 kulka mozzarelli
    • 2 małe pomidory
    • ½ papryki zielonej
    • ½ papryki żółtej
    • 1 ząbek czosnku
    • 4 łyżek gęstego sosu pomidorowego
    • Świeża bazylia
Wystaw ocenę:

4.96 (148 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Zapiekanki wegetariańskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mozzarellę pokrój w cienkie plastry, a pomidory w kostkę. Oczyść z nasion paprykę i pokrój w drobną kostkę. Obierz ze skórki czosnek i posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Rozdrobnij liście bazylii.
  • 2. Przekrój pieczywo na połówki. Na każdym kawałku pieczywa rozprowadź równo po łyżce sosu pomidorowego i ułóż mozzarellę tak, by plasterki lekko na siebie zachodziły. Na wierzchu ułóż paprykę, pomidory i czosnek.
  • 3. Wstaw do piekarnika i zapiekaj 15- 20 minut w 180oC, aż ser się roztopi. Gotowe zapiekanki posypać posiekaną bazylią.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować