Zapiekanki serduszka

0 (0 ocen)

  • 30 min

Zapiekanki serduszka, nie tylko na Walentynki :)

  • 30 min

Składniki:

  • 6 bułek
    300 g pieczarek
    1 cebula
    lubczyk suszony
    majeranek suszony
    1 szklanka startego żółtego sera
    olej rzepakowy
    sol
    pieprz
    ketchup
    jarmuż do dekoracji

Zapiekanki serduszka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1a59ggr 1. Pieczarki czyścimy, płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy w plasterki. Cebule kroimy dość drobno.
    Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju rzepakowego, wrzucamy cebule oraz pieczarki, najpierw dusimy by odparowała woda, następnie chwile smażymy dodając lubczyk, majeranek, sol i pieprz. Gdy uzyskamy odpowiedni smak i pieczarki będą miękkie, odstawiamy z ognia.

    Bułki przekrajmy na pól i przy pomocy noża, każdą polowe nakrajany w taki sposób, by powstał kształt serca . Serduszka z bułek skrapiamy delikatnie olejem.

    Na tak przygotowane bułki nakładamy wcześniej przygotowane pieczarki.
    Na pieczarki nakładamy starty, żółty ser.

    Tak przygotowane bułki z pieczarkami i serem wstawiamy do piecyka i zapiekamy przez około 5 -10 minut ( w zależności od tego jak nagrzany jest piekarnik) w 180 C.
    Gotowe zapiekanki dekorujemy ketchupem czyli pokrywamy nim brzegi zapiekanek by powstał kształt serca.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy