Zapiekanka ziemniaczano-makaronowa z kiełbasą i warzywami

4.48 (183 ocen)

  • 60 min

Prosta i szybka zapiekanka, która powstała ze składników w lodówce. No może poza makaronem bo tam go nie trzymam :)

  • 60 min

Składniki:

  • 4 ziemniaki
    2 garście makaronu kolanka
    2 kiełbasy śląskie
    opakowanie warzyw mrożonych (u mnie mieszanka marchewka, groszek, fasolka szparagowa, kalafior, brukselka)
    1/4 papryki czerwonej
    5 dag sera żółtego
    Sos:
    2 jajka
    1/2 szklanki mleka
    1 łyżka koncentratu pomidorowego
    sól, pieprz, majeranek, bazylia, papryka słodka
Wystaw ocenę:

4.48 (183 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki Ser

Zapiekanka ziemniaczano-makaronowa z kiełbasą i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki kroimy w półplasterki, gotujemy i studzimy.
    Makaron gotujemy w osolonej wodzie.
    Warzywa gotujemy na półmiękko.
    Kiełbasę kroimy w półplasterki a paprykę w kostkę.
    Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy.
    Naczynie żaroodporne smarujemy margaryną. Układamy w kolejności: ziemniaki, kiełbasa, makaron i warzywa. Zapiekankę zalewamy sosem i posypujemy startym serem. Całość zapiekamy ok. 30 min. w 180 stopniach. Smacznego :)

Porady

Oczywiście w sezonie można użyć świeżych warzyw.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować