Zapiekanka ziemniaczana z porem, cukinią, pieczarkami i boczkiem

4.48 (178 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zapiekanka świetnie wygląda, po upieczeniu ładnie się kroi i smakuje wyśmienicie.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ziemniaki - 5szt
    Por - 1 szt
    Cukinia - 1 mała lub 1/2 dużej
    Pieczarki - 1/2 kg
    Boczek surowy wędzony - 100g
    Jogurt naturalny - 200g
    Jajko - 1szt
    Ser żółty - 100g
    Przyprawy:
    papryka słodka, ostra, wędzona, pieprz i pieprz ziołowy, przyprawa do ziemniaków,
    Olej do natłuszczenia naczynia żaroodpornego
    Opcjonalnie zioła - u mnie tymianek
Wystaw ocenę:

4.48 (178 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka ziemniaczana z porem, cukinią, pieczarkami i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekanka ziemniaczana z porem i cukinią 1. Ziemniaki kroimy w plastry o grubości około 1 cm i gotujemy na półtwardo. Po włożeniu do wrzątku powinno wystarczyć 10 minut.

    Na patelni przesmażamy pokrojony w kostkę boczek. Kiedy będzie już chrupiący zdejmujemy z patelni. Na tłuszczu po boczku smażymy pokrojone w paseczki pieczarki, pora i cukinię. Jeśli macie młodą cukinię można skroić całość, starszą należy obrać i wydrążyć pestki.

    W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym wykładamy połowę ziemniaków. Posypujemy przyprawami. Na to układamy boczek, warzywa, przyprawy, drugą warstwę ziemniaków i znów przyprawy.
  • Zapiekanka ziemniaczana z porem i cukinią 2. Ser trzemy na tarce. Mieszamy z jajkiem i jogurtem. Zalewamy zapiekankę. Sos wleje się we wszystkie zakamarki. Posypujemy ziołami.

    Pieczemy w 190 stopniach na termoobiegu przez 20 minut.

Porady

Zapiekankę można lekko odchudzić wymieniając żółty ser na mozzarellę

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bezglutenowa Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować