Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Witam!
Zapiekanki ziemniaczane to jedne z moich najulubieńszych dań, które jadłabym z przyjemnością nawet co kilka dni i jestem przekonana, że szybko by się nie znudziła. Taka zapiekanka ziemniaczana doskonale nadaje się na awaryjny obiad, ponieważ dodać można do niej niemal dowolne składniki.

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • Składniki:

    - 9-10 ziemniaków

    - 3 cebule

    - 3 ząbki czosnku

    - 500 g kiełbasy

    - 200 g startego żółtego sera

    - 300 ml śmietany 18%

    - 1 jajko

    - olej

    - 2 łyżki masła

    - gałka muszkatołowa

    - pieprz, sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekanka zieminiaczana z kiełbasą 1. Przygotowanie:

    1. Ugotować zmieniaki w mundurkach z dodatkiem soli a następnie obrać i pokroić w talarki o grubości około pół centymetra.

    2. Cebulę i czosnek drobno posiekać i z zeszklić lekko na patelni. Kiełbasę pokroić w kostkę i dorzucić do cebuli. Całość lekko podsmażyć i zdjąć z ognia.

    3. Ścianki naczynia żaroodpornego wysmarować masłem i ułożyć na dnie pierwszą warstwę ziemniaków, na co zużywamy 1/3 wszystkich talarków. Wykładamy na to połowę farszu cebulowo-kiełbasianego. Wykładamy drugą warstwę ziemniaków i resztę farszu. Na wierzch kładziemy ostatnią porcję ziemniaków.

    4. Całość zalewamy śmietaną wymieszaną z serem oraz jajkiem i doprawioną solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

    5. Zapiekamy w temperaturze 175 st. przez około 30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kiełbasa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować