Zapiekanka ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki gotujemy w mundurkach, obieramy i kroimy w grube plastry. Kiełbasę, paprykę kroimy w kostkę, cebuję w piurka. Smażymy na oleju, pod koniec dodając posiekany czosnek. Wysmarowane naczynie żaroodporne wykładamy ziemniakami, które przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Wykładamy na nie podsmażoną kiełbasę, paprykę i cebulę.
2.Robimy sos beszamelowy. Rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i rumienimy ją. Dodajemy powoli mleko jednocześnie mieszając. Jeśli sos robi się za gęsty dodać więcej mleka. Przyprawiamy pieprzem, solą i gałką muszkatołową.
3.Zapiekankę polewamy sosem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180 stopni przez około 25 minut.
Komentarze