Zapiekanka ziemniaczana

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszna zapiekanka ze zwykłych ziemniaków

  • 60 min

Składniki:

  • -8 dużych ziemniaków
    -2 czerwone papryki
    -4 pętka kiełbasy śląskiej
    -2 cebule
    -2 ząbki czosnku
    -3 łyżki miała
    -2 czubate łyżki mąki
    -1,5 szklanki mleka
    - pół łyżeczki gałki muszkatołowej
    -zioła prowansalskie
    - pieprz, sól, papryka

Zapiekanka ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, obieramy i kroimy w grube plastry. Kiełbasę, paprykę kroimy w kostkę, cebuję w piurka. Smażymy na oleju, pod koniec dodając posiekany czosnek. Wysmarowane naczynie żaroodporne wykładamy ziemniakami, które przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Wykładamy na nie podsmażoną kiełbasę, paprykę i cebulę.
  • 2. Robimy sos beszamelowy. Rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i rumienimy ją. Dodajemy powoli mleko jednocześnie mieszając. Jeśli sos robi się za gęsty dodać więcej mleka. Przyprawiamy pieprzem, solą i gałką muszkatołową.
  • ... 3. Zapiekankę polewamy sosem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180 stopni przez około 25 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy