Zapiekanka ziemniaczana

4.5 (147 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pyszna zapiekanka z ziemniaków.

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ziemniaki: 1.5 kilograma
    - papryka: 1 sztuka
    - czerwona cebula o średnicy: 1 sztuka
    - ser żółty stary: 30 dekagramów
    - cienkiej kiełbasy grubo mielonej: 30 dekagramów
    - musztarda: 3 łyżki
    - keczup: 3 łyżki
    - Przyprawa do ziemniaków zapiekanych: 2 łyżki
    - oliwa: 4 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Zapiekane ziemniaki Zapiekanki

Zapiekanka ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki podgotować (nie gotować do miękkości) i odstawić do ostudzenia. Ser zetrzeć na tarce, paprykę pokroić w drobną kostkę, a wędlinę i cebulę w talarki. Na spód naczynia żaroodpornego wlać oliwę i dokładnie rozprowadzić po naczyniu w którym będziemy zapiekać (dobrze się rozprowadza ziemniakami). Ziemniaki kroić w talarki i układać tak aby dokładnie zakryć dno, na tak ułożone ziemniaki posypać przyprawy do zapiekanek i posmarować musztardą. Na musztardę kładziemy wędlinę paprykę i cebulę (połowę), posypać serem i przykryć drugą warstwą ziemniaków, posypać przyprawą i posmarować keczupem i dodajemy resztę wędliny, cebuli i papryki. Ponownie posypujemy serem, przykrywamy trzecią warstwą ziemniaków i posypujemy resztą sera. Tak przygotowaną zapiekankę zapiekamy ok 30 min w temperaturze 200 stopni. Podawać z sosem czosnkowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować