Zapiekanka ze szpinakiem i wędzonym kurczakiem

4.5 (172 ocen)

  • 40 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Jesienią lubimy jeść nie tylko na gorąco ale również syto a to danie z pewnością do takich należy.

  • 40 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - makaron świderki: 300 gramów
    - szpinak w liściach (może być mrożony): 150 gramów
    - czosnek: 2 ząbki
    - udka wędzone z kurczaka: 2 sztuki
    - mleko: 350 mililitrów
    - masło: 2 łyżki
    - mąka pszenna: 2 łyżki
    - ser żółty tarty: 6 łyżek
    - sól: 1 łyżeczka
    - pieprz: 4 szczypty
    - olej: 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka ze szpinakiem i wędzonym kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Makaronawa zapiekanka ze szpinakiem i kurczakiem 1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, przepłukujemy zimną wodą. Szpinak zalewamy gorącą wodą, po upływie 3 minut odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek i kawałki wędzonego kurczaka. Podsmażamy kilka minut. Zdejmujemy z gazu. Do garnka wlewamy mleko, dodajemy masło, mąkę i na małym gazie stale mieszając doprowadzamy do zagotowania. Kiedy sos będzie gęstniał dodajemy 4 łyżki tartego sera, sól i pieprz. Zdejmujemy z gazu. W formie do pieczenia wysmarowanej olejem łączymy ze sobą makaron ze szpinakiem i kurczakiem, zalewamy sosem a wierzch posypujemy 2 łyżkami sera. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Makaron Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować