Zapiekanka z serową skorupką

0 (0 ocen)

  • 60 min

Przepyszna zapiekanka. Z tego przepisu wychodzi jej naprawdę dużo. Jest na ok 8 dużych porcji. Była tak smaczna, że zniknęła zanim zrobiłam jej zdjęcie na talerzu. Przepis idealny jak się ma gości. Oczywiście można użyć połowy składników i zrobić jej mniej :) Polecam i życzę smacznego :)

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego
    paczka makaronu Pastani świderki
    przecier pomidorowy w kartonie
    koncentrat pomidorowy
    350 g sera żółtego
    puszka czerwonej fasoli
    puszka kukurydzy
    3-4 średnie cebule
    6 ząbków czosnku
    2 łyżki soku z cytryny
    2-3 łyżeczki cukru
    słodka papryka
    oregano
    zioła prowansalskie
    sól
    pieprz
    świeża bazylia
    kmin rzymski
    oliwa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka z serową skorupką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlewamy przecier pomidorowy dodajemy koncentrat i przeciskamy przez praskę czosnek. Dodajemy wszystkie przyprawy, cukier, sok z cytryny i tak gotujemy aż sos się przegryzie.
    Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek najlepiej paprykowo czosnkową lub olej i szklimy posiekaną cebulę. Następnie do cebuli wrzucamy mięso mielone i podsmażamy. Lekko solimy, dodajemy odrobinę pieprzu.
    Makaron gotujemy na pół miękko, odcedzamy.
    Następnie podsmażone mięso z cebulą dodajemy do garnka z sosem, dobrze mieszamy i gotujemy wszystko razem ok 10 minut.
    Ser ucieramy na tarce na dużych oczkach.
    W dużym naczyniu żaroodpornym mieszamy makaron, sos i połowę sera żółtego a jego resztą posypujemy wierzch potrawy. Zapiekamy (bez przykrycia) ok 20-30 minut w temp 100 stopni. Z sera ma się robić chrupiąca skorupka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować