Zapiekanka z młodych ziemniaków i kapusty

4.5 (193 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Wiosenny obiad

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5 kg młodych ziemniaków
    1 młoda kapusta
    3 laski dobrej kiełbasy
    3 pomidory
    1 pęczek koperku
    20 dkg sera żółtego
    sól, pieprz
    słodka papryka
    zioła prowansalskie
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Zapiekanki

Zapiekanka z młodych ziemniaków i kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki dokładnie wyszorować i ugotować w osolonej wodzie na półtwardo. Odcedzić i przestudzić. Kapustę poszatkować, wrzucić na patelnią z rozgrzaną niewielka ilością oleju. Kiedy zwiędnie dodać obrane i pokrojone pomidory. Smażyć do odparowania nadmiaru płynu. Dodać posiekany koperek i doprawić do smaku. Kiełbasę pokroić w półplasterki. Ser zetrzeć na tarce. Ziemniaki pokroić w plastry i wysypać na dno blaszki lub naczynia do zapiekania. Na ziemniakach rozłożyć kapustę i kiełbasę. Całość posypać startym serem żółtym, słodką papryką i ziołami. Piec około 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kiełbasa Młoda kapusta Młode ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować