Zapiekanka z mięsem i kapustą

4.5 (140 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Zapiekanka z młodą kapustą jest propozycją na szybkie danie, mało pracochłonne.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 średniej wielkości główka białej kapusty
    1 cebula
    80 g smalcu
    1 listek laurowy
    1 goździk
    sól
    pieprz
    500 g mięsa mielonego, wieprzowo-wołowego
    100 g tłustego boczku w plasterkach
    2 łyżki kwaśnej śmietany
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka z mięsem i kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekanka z mięsem i kapustą 1. Z kapusty usunąłem przywiędłe liście, główkę opłukałem i blanszowałem chwilę we wrzątku.
    Oddzieliłem z główki 8 dużych liści. Pozostałą kapustę rozkroiłem na ćwiartki i wykroiłem głąb. Kapustę pokroiłem w cienki paski. Obrałem cebulę i pokroiłem w kostkę.
    Na patelni rozgrzałem smalec, dodałem liść laurowy, goździk, kapustę i cebulę. Doprawiłem solą i pieprzem. Dusiłem pod przykryciem, aż kapusta zmiękła, od czasu do czasu mieszałem.
    Wysmarowałem tłuszczem odpowiednio dużą żaroodporną formę i wyłożyłem ją 4 dużymi liśćmi kapusty. Kapustę z patelni starannie wymieszałem z mięsem mielonym, przyprawiłem solą i pieprzem. Masę rozłożyłem na liściach kapusty i nakryłem pozostałymi liśćmi.
    Na wierzchu zapiekanki ułożyłem plasterki boczku i posmarowałem śmietaną. Formę nakryłem folią aluminiową i wstawiłem do piekarnika na ok. 60 minut , rozgrzanego do 170 stopni C. Na około 10 minut przed końcem zapiekania zdjąłem folię.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować