Danie wyszło genialne! Naprawdę polecam! Z podanej porcji mieliśmy obiad na 2 dni, więc jakieś 4 porcje wyjdą.
Składniki:
1 bakłażan, umyty, pokrojony wzdłuż w plastry o grubości 0,5 cm
300 g mięsa mielonego
1 puszka pomidorów pelati
ok. 50-70 ml oliwy z oliwek
2 cebule, pokrojone w kostkę
50 ml czerwonego wina wytrawnego
10 g cynamonu
10 g oregano
60 g masła
100 g sera grana padano, startego na tarce o drobnych oczkach
2 żółtka
1 kulka mozzarelli, pokrojona w kostkę
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka cukru
Zapiekanka z mięsa mielonego, bakłażana i mozzarelli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pokrojone w plastry bakłażany skrapiamy oliwą z oliwek, następnie obsmażamy z obu stron na patelni grillowej. Odstawiamy.
2.FARSZ:
Mięso mielone wrzucamy do miski, dodajemy 5 g oregano, niewielką ilość przygotowanego cynamonu, część startego sera grana padano, pokrojoną w kostkę mozzarellę, sól, pieprz i część pokrojonej w kostkę cebuli. Całość mieszamy. Dodajemy 2 żółtka, ponownie mieszamy.
3.SOS:
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek (ok. 30 ml), dodajemy resztę pokrojonej w kostkę cebuli, 1 łyżeczkę oregano, ½ łyżeczki cynamonu oraz rozgnieciony ząbek czosnku. Całość smażymy, zalewamy pomidorami pelati, dodajemy czerwone wino wytrawne. Gotujemy około 5-10 minut. Do sosu następnie dodajemy masło. Dokładnie mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i 1 łyżeczką cukru.
4.Farsz mięsny zwijamy w plastry ugrillowanego wcześniej bakłażana.
Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy niewielką ilość sosu pomidorowego, na warstwie sosu układamy roladki z bakłażana. Zalewamy kolejną porcją sosu, posypujemy startym serem grana padano.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 170-180°C (termoobieg) na mniej więcej 30 minut.
Komentarze