Zapiekanka z makaronem, kiełbasą i boczkiem

4.5 (149 ocen)

Zapiekanka powstała z potrzeby wykorzystania zalegającej w lodówce kiełbasy i boczku. Dokupiłam kukurydzę, pomidory z puszki, pieczarki, mozzarellę i papryki i tak oto powstała pyszna zapiekanka.

Składniki:

  • 40 dag makaronu wstążki
    25 dag kiełbasy
    10 dag wędzonego boczku
    1 puszka krojonych pomidorów z puszki
    20 dag kukurydzy z puszki
    25 dag pieczarek
    1 kulka mozzarelli
    1-2 czerwone papryki
    2 cebule
    2 ząbki czosnku
    125 ml śmietanki
    sól, pieprz, bazylia
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka z makaronem, kiełbasą i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, zahartować, odcedzić.
    Pieczarki pokroić na kawałki. Cebulę obrać, posiekać. Papryki oczyścić z gniazd nasiennych, umyć, pokroić w kostkę. Kiełbasę pokroić w plastry, boczek w kostkę.
    Kiełbasę i boczek podsmażyć na oleju, dodać pieczarki, cebulę, smażyć 5 min, mieszając dorzucić paprykę i pomidory, dusić 5-8 min. Dodać przeciśnięty czosnek i osączoną kukurydzę, dusić 1 min. Wlać śmietankę, zagotować. Doprawić solą, pieprzem i bazylią.
    Makaron ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, zalać przyrządzonym sosem. Na wierzchu ułożyć plastry mozzarelli. Zapiekać 15-20 min w temp. 200 st. C.

Porady

więcej moich przepisów na smakujmy.pl

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować