Zapiekanka z kaszanki i ziemniaków

4.47 (170 ocen)

  • 60 min

Jest to przyjemna odmiana od nieładnie prezentującej się smażonej kaszanki.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki wyjątkowo podane orientacyjnie, bez gramatury:
    • kaszanka
    • cebula
    • kilka plastrów chudego bekonu
    • ugotowane ziemniaki
    • trochę masła
    • mleko
    • przyprawy: sól, pieprz czarny, majeranek, tymianek
    • olej
Wystaw ocenę:

4.47 (170 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka z kaszanki i ziemniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekanka z kaszanki i ziemniaków 1. • Kaszankę obrać ze skórki, pokroić w baaardzo grube plastry. Ułożyć w formie do pieczenia.
    • Kaszankę obsypać pieprzem, majerankiem i tymiankiem.
    • Cebulę pokroić w plastry, bekon pokroić w słupki – smażyć do zrumienienia, dodając niewielką ilość oleju.
    • Usmażoną cebulę i bekon ułożyć na kaszance. Obsypać pieprzem, majerankiem i tymiankiem.
    • Ugotowane ziemniaki ugnieść z masłem i mlekiem na puree. Lekko posolić.
    •Puree ułożyć na smażonej cebuli, widelcem wyrównać powierzchnię zapiekanki i skropić olejem.
    • Piec w temperaturze 190 stopni przez 30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować