Zapiekanka z jajkami i ziemniakami

4.5 (165 ocen)

  • 30 min

Sposób na dość szybki i prosty obiad. Przepis dostałam od mamy i lekko go zmieniłam ale nadal smakuje całej rodzinie.

  • 30 min

Składniki:

  • - ok.10 średniej wielkości ziemniaków
    - 6 jajek
    - 2 cebule
    - kilka plastrów boczku
    - ok. 250ml śmietany
    - ½ słoiczka koncentratu pomidorowego
    - przyprawa do ziemniaków
    - przyprawy : czerwona papryka, pieprz, sól, majeranek.
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka z jajkami i ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Ziemniaki gotujemy do momentu, aż będą się nadawały do pokrojenia w plastry ale nie były rozpadające. Jajka gotujemy na twardo. Cebulę kroimy w pióra. Boczek w kostkę.
    2. W dość szerokim i płaskim garnku smażymy cebulę i boczek, aż się zrumienią. Odkładamy połowę cebuli, a pozostałą rozkładamy równomiernie po dnie.
    3. Na cebulę układamy połowę ziemniaków pokrojonych w plastry, posypujemy przyprawami. Następnie kładziemy plasterki jajek. Na jajka odłożoną wcześniej cebulę. Na to resztę ziemniaków i znów przyprawy.
    4. Całość zalewamy słodką śmietaną wymieszaną z koncentratem pomidorowym.
    5. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu około 20 minut.

Porady

Oprócz koncentratu możemy użyć resztek ketchupu rozcieńczonych małą ilością wody. Gotową zapiekankę na talerzu, można polać jeszcze ketchupem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować