Moja rodzina jest bardzo liczna, więc trzeba gotować dużo i smacznie żeby zadowolić każdego. Proponowana przeze mnie zapiekanka starcza dla wszystkich głodomorów oraz świetnie smakuje.
25 min
Składniki:
• 1/2 kg dyni;
• 1 cebula;
• Mrożonka warzywna;
• Makaron;
• ½ kg mięsa mielonego;
• 25dkg sera żółtego;
• 3 ząbki czosnku;
• Sos sojowy;
• Sól, pieprz;
• Wegeta;
• Przyprawa papryka ostra;
• Otarta bazylia;
• 3-4 łyżki Ketchupu;
Zapiekanka z dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Ugotować makaron, ser zetrzeć na tarce.
2.2. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć, dodać pokrojoną w kostkę dynię i poddusić.
3.3. Na drugiej patelni udusić warzywa mrożone z sosem sojowym, tak do smaku i połączyć z dynią. Dusić aż warzywa zmiękną.
4.4. Czosnek wydusić przez praskę i delikatnie przysmażyć. Dodać mięso mielone i smażyć przez kilka minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem, wegetą, papryką i bazylią. Pod koniec smażenia dodać ketchup.
5.5. W naczyniu żaroodpornym ułożyć najpierw makaron, później mięso mielone, następnie znów makaron, warzywa i na koniec starty ser. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180o przez 20-30 minut.
Komentarze