Zapiekanka z dyni i ryżu

4.49 (186 ocen)

Dynia jest wyjątkowa, chociaż uważana za pospolitą i bez smaku, a tak naprawdę jest zdrowa i ciekawa. Kto spróbuje tej zapiekanki zmieni zdanie na temat dyni.

Składniki:

  • na blachę keksówkę
    Zapiekanka:
    szklanka ryżu
    kg dyni startej na tarce
    2 cebule
    posiekana natka pietruszki
    2 jajka
    2 łyżki oleju
    łyżka sosu sojowego
    kasza manna do zagęszczenia
    sól
    pieprz
    papryka słodka
    Sos:
    pół szklanki bulionu lub wywaru z warzyw
    2 łyżki mąki
    4 łyżki śmietany do sosów
    szklanka przecieru lub koncentratu pomidorowego
    łyżeczka cukru
    sól, pieprz do smaku
    Dodatkowo:
    szklanka startego sera żółtego
Wystaw ocenę:

4.49 (186 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka z dyni i ryżu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa dyniowa:
    Ryż ugotować, wystudzić. Dynię odcisnąć, pomieszać z ryżem. Usmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Do masy dodać jajka, natkę pietruszki, sos sojowy, kaszę mannę, przyprawy, usmażoną cebulę, olej i pół szklanki sera. Masę przełożyć do natłuszczonej blachy.
    Sos:
    mąkę rozprowadzić w zimnym bulionie, dodać przecier pomidorowy, cukier, przyprawy, zagotować. Śmietanę zahartować, dodać do sosu.
    Zalać masę w blasze, posypać pozostałym serem. Piec 45min w 180 stopniach
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować