Zapiekanka z dyni

4.5 (183 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Nie lubię tradycyjnej kuchni, zdecydowanie wolę nowinki. Pole do eksperymentów daje mi codzienne gotowanie dla 4-osobowej rodziny.

Składniki:

  • ● 80 dag miąższu dyni
    ● 4 pomidory lub puszka pomidorów w kawałkach
    ● 1 duża cebula
    ● 25 dag mielonego mięsa wieprzowego
    ● 2 łyżki masła
    ● 1/2 szklanki śmietany
    ● 15 dag żółtego sera
    ● sól
    ● pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka z dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser ścieramy na tarce o dużych
    oczkach. Cebulę obieramy,
    drobno siekamy i szklimy na
    łyżce masła. Pomidory sparzamy,
    obie ramy ze skórki i kroimy w kostkę. Dodajemy do cebuli.
    Dusimy pod przykryciem. Gdy
    nadmiar płynu odparuje, dodajemy
    śmietanę i mieszając od
    czasu do czasu, dusimy jeszcze
    przez 10-15 minut.
  • 2. Mięso podsmażamy na pozostałym
    maśle i mieszamy z pomidorami
    i cebulą. Doprawiamy
    solą i pieprzem do smaku.
  • 3. Dynię kroimy w kostkę, gotujemy
    chwilę we wrzącej osolonej
    wodzie. Przekładamy do
    lekko natłuszczonego naczynia
    ża ro odpornego, wlewamy sos
    z mięsem i na wierzchu posypujemy
    serem. Zapiekamy
    ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym
    do temp. 170 C.

Porady

● Jeśli użyjemy mielonego mięsa z indyka, zapiekanka będzie mniej kaloryczna. ● Sos mięsny można wzbogacić posiekanym koperkiem i ziołami, np. bazylią lub oregano.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_06-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować