Zapiekanka w sosie pieczarkowym

4.5 (195 ocen)

  • 50 min

przepis powstał w mojej głowie w 5 minut a efekt końcowy przerósł oczekiwania domowników :)

  • 50 min

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    Ok. 0,4 kg posiekanych warzyw (papryki, groszku, ogórków, marchwi, fasoli, cebuli)
    0,5 – 0,7 kg piersi z kurczaka
    0,3 kg startego sera żółtego
    0,2 kg pieczarek
    Śmietana, mąka
    Przyprawy
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka w sosie pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie, lecz uważamy by ich nie przegotować! (powinny być nawet lekko twarde). Odsączamy i kroimy na plasterki. Piersi z kurczaka w kosteczkę pokrojonego smażymy w przyprawach około 10 minut. Warzywa kroimy i przesmażamy na oleju z odrobiną soli, pod przykryciem, tak by puściły soki. Nadmiar wody z duszonych warzyw odlewamy do osobnego naczynia w którym będziemy przygotowywać sos pieczarkowy.
  • 2. Sos pieczarkowy wykonujemy na wywarze z warzyw, pod przykryciem. Gdy pieczarki już zmiękną dość obficie zagęszczamy mąką i śmietaną. Nasz sos powinien mieć gęstość jogurtu. Sos będzie nam nadawać cały smak potrawy więc należy go dobrze doprawić.
  • po zapieczeniu prezntuje się tak :) 3. W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno warstwami:
    Ziemniaki w plastrach – warzywa + kurczak – sos 1/2 - ziemniaki – warzywa + kurczak – sos 1/2 – ziemniaki – ser żółty
    Zapiekamy około 20 – 30 min w temperaturze 180 stopni.

Porady

Warzywa można użyć do zapiekanki świeże, marynowane bądź wykorzystać gotową mrożonkę np. Do potaw chińskich lub Warzywa na patelnię. Zapiekankę można obficie polać ketchupem :-)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować