Zapiekanka w dyni z ryżem, soczewicą i mięsem drobiowym

0 (0 ocen)

  • 60 min

Nie zawsze mamy okazję by zjeść to w czym potrawa jest przygotowana.. W tym przypadku to wielka bomba witaminowa!

  • 60 min

Składniki:

  • - połowa dyni o średnicy 25 cm

    - 1 szklanka ryżu

    - 1 szklanka soczewicy czerwonej

    - 0,5 l bulionu

    - 1 filet z kurczaka

    - 3 ząbki czosnku

    - 1 papryka czerwona

    - 200 g kwaśnej śmietany

    - 2 cebule

    - 3 pomidory

    - 5 dkg startego sera żółtego

    - 1 łyżeczka curry

    - 1 łyżeczka suszonej papryki słodkiej

    - olej do smażenia

    - 1 łyżka posiekanej natki z pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka w dyni z ryżem, soczewicą i mięsem drobiowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zapiekanka w dyni 1. Dynię wydrążyć i nasolić jej wnętrze. Odstawić na około godzinę.

    Ryż z soczewicą ugotować na bulionie lub wodzie z kostką rosołową jeśli ktoś woli.

    Nagrzać piekarnik do 190 0C i wstawić pustą dynię na ok. 15 min. W tym czasie przygotować farsz.

    Cebulę i czosnek pokroić, zeszklić je razem na rozgrzanym oleju, pilnując by się nie przypaliło, posolić. Następnie dodać pokrojony w większą kostkę filet z kurczaka. Gdy kurczak się usmaży, zmniejszyć ogień i dodać śmietanę i suszoną paprykę, dokładnie wymieszać gdy śmietana się zagotuje ściągnąć z ognia.

    Ugotowany ryż z soczewicą przełożyć do dużej misy/garnka i połączyć z śmietanowym sosem drobiowym. Dodać curry, sól, pieprz do smaku. Następnie wkroić pomidory i paprykę. Wszystko dokładnie wymieszać i napełnić wnętrze wydrążonej, podpieczonej dyni wierzch posypać startym na tarce żółtym serem i posypać natką pietruszki. Wypełnioną dynię piec w piekarniku ok. 15 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować