Zapiekanka szpinakowo-pomidorowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy według wskazówek na opakowaniu.
2.Na rozgrzanym oleju poddusić cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę. Dodać mięso mielone i smażyć, mieszając co chwilę. W trakcie mięso doprawić solą i pieprzem oraz papryką ostrą i słodką. Na koniec dodać przecier pomidorowy i zagotować. Odstawić.
3.szpinaku. Dusić na małym ogniu aż szpinak zmieni swą objętość i dodać fetę pokrojoną w kostkę. Gdy feta się rozpuści powstanie taki rzadki sos, wtedy należy dodać dwie łyżki śmietany i dobrze wymieszać, podgrzewają jeszcze 2 minuty.
4.Spód naczynia żaroodpornego lub blachę smarujemy masłem lub polewamy odrobina oleju. Wsypujemy połowę makaronu, na to mięso później druga część makaronu i szpinak. Wierzch posypujemy startym serem i plasterkami pomidorów. Pieczemy 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180o.
Porady
Można dodać kilka ogórków konserwowych, wtedy zapiekanka będzie ostrzejsza
Komentarze