Zapiekanka szpinakowo-pomidorowa

0 (0 ocen)

Kiedy mama jest zajęta, ja przejmuję stery w kuchni. Zapiekanka jest prosta i naprawdę smaczna, więc często serwuję ją bliskim.

Składniki:

  • - makaron świderki;
    - 400g mięsa mielonego;
    - 300g szpinaku w listkach;
    - 130g sera feta;
    - 200g sera żółtego;
    - mała cebula;
    - pomidor;
    - 250g przecieru pomidorowego;
    - 2 łyżki śmietany;
    - sól, pieprz;
    - łyżeczka słodkiej papryki;
    - łyżeczka ostrej papryki;
    - 3 duże ząbki czosnku;

Zapiekanka szpinakowo-pomidorowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy według wskazówek na opakowaniu.
  • 2. Na rozgrzanym oleju poddusić cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę. Dodać mięso mielone i smażyć, mieszając co chwilę. W trakcie mięso doprawić solą i pieprzem oraz papryką ostrą i słodką. Na koniec dodać przecier pomidorowy i zagotować. Odstawić.
  • 3. szpinaku. Dusić na małym ogniu aż szpinak zmieni swą objętość i dodać fetę pokrojoną w kostkę. Gdy feta się rozpuści powstanie taki rzadki sos, wtedy należy dodać dwie łyżki śmietany i dobrze wymieszać, podgrzewają jeszcze 2 minuty.
  • 4. Spód naczynia żaroodpornego lub blachę smarujemy masłem lub polewamy odrobina oleju. Wsypujemy połowę makaronu, na to mięso później druga część makaronu i szpinak. Wierzch posypujemy startym serem i plasterkami pomidorów. Pieczemy 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180o.

Porady

Można dodać kilka ogórków konserwowych, wtedy zapiekanka będzie ostrzejsza

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy