Zapiekanka śmietankowo-truskawkowa

5 (198 ocen)

  • 60 min

Pyszny obiad na słodko, owocowa zapiekanka z ryżem i śmietanką!

  • 60 min

Składniki:

  • 200g suchego ryżu (1 szklanka)
    1 łyżka masła
    300g truskawek
    2 jajka
    1 budyń waniliowy lub śmietankowy
    1 łyżka cukru
    1 łyżka cukru migdałowego
    1 szkl gęstej kwaśnej śmietany
    2 łyżeczki cukru pudru
Wystaw ocenę:

5 (198 ocen)

Zobacz również:

Desery Zapiekanki

Zapiekanka śmietankowo-truskawkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż ugotować z osolonej wodzie i po odcedzeniu jeszcze ciepły wymieszać z łyżką masła.
  • 2. Jajka ubić z cukrem i cukrem migdałowym na puszystą masę (do podwojenia objętości), po czym wmiksować proszek budyniowy. Gotową masę połączyć z ryżem.
  • 3. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i wyłożyć połowę ryżu. Ułożyć na nim pokrojone w plastry truskawki i przykryć pozostałym ryżem.
  • 4. Śmietanę posłodzić cukrem pudrem i ułożyć na wierzchu zapiekanki. Piec przez 30 minut w temperaturze 180 stopni (aż warstwa śmietanowa się zetnie i zacznie brązowieć)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryż Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować