zapiekanka ryżowo- szpinakowa pod beszamelem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Moja rodzina uwielbia szpinak, to jedno z dań, które przygotowuję najczęściej

  • 60 min

Składniki:

  • 2 woreczki brązowego ryżu
    szpinak mrożony lub świeży (ok. 0,5 kg)
    kilka szparagów
    koperek
    2 łyżki masła
    2 łyżki mąki pszennej
    mleko
    koper
    przyprawy

Zapiekanka ryżowo- szpinakowa pod beszamelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ugotowany w woreczkach ryż wymieszać z rozmrożonym lub świeżym (poszatkowanym szpinakiem. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym
  • szparagi na ryżu 2. szparagi obieramy, gotujemy 20 minut w wodzie, następnie wyjmujemy, kroimy w połowie i układamy na ryżu
  • 3. Przygotowujemy beszamel: na patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy na nim mąkę aż delikatnie zbrązowieje. Następnie energicznie mieszając wlewamy mleko ( tak aby nie powstały grudki). Dodajemy koperek i polewamy ryż ze szparagami
  • 4. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopi przez 20 minut. smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy