Zapiekanka rybna z włoszczyzną

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Smaczne połączenie ryby i warzyw, schowanych pod pierzynką z sera i śmietany. Sycąca i bardzo podzielna zapiekanka.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 filety z tilapii
    6 ziemniaków
    1 woreczek (450 g) mrożonej włoszczyzny lub starte 2 marchewki , 2 pietruszki, 1/2 korzenia selera 1/2 pora, 2 garści groszku zielonego
    szczypiorek
    150 g tartego sera żółtego
    2 jajka
    1 ząbek czosnku
    100 ml śmietany 12%
    sól
    pieprz,
    przyprawa do ryby
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ryba Zapiekanki

Zapiekanka rybna z włoszczyzną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Obrane ziemniaki lekko podgotować i pokroić w cienkie plasterki. Połowę plasterków ziemniaków układamy na dnie naczynia żaroodpornego i lekko posypujemy solą i pieprzem.
    2. Połowę mrożonej włoszczyzny lub starte warzyw wysypujemy na ułożone wcześniej ziemniaki.
    3. Filety z tilapii oprószamy z każdej strony przyprawą do ryby i układamy je na wcześniej ułożone warstwy warzyw.
    4. Pozostałą część włoszczyzny, wsypujemy na rybę, dodajemy pokrojony szczypiorek, a następnie układamy plastry ziemniaków, które posypujemy solą i pieprzem.
    5. Starty ser żółty mieszamy z 2 jajkami, czosnkiem i śmietaną oraz szczyptą soli i pieprzu. Uzyskany sos wlewamy na zapiekankę, która pieczemy bez przykrycia ok. 40 minut w 180 stopni °C.

Porady

Aby zapiekanka dobrze się pokroiła, najlepiej odczekać, aż chwilę ostygnie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby Włoszczyzna

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować