Zapiekanka mięsno-chlebowa

5 (154 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Zapiekanka jest banalnie prosta w wykonaniu. Bardzo często ją robię, bo smakuje zarówno mojej rodzinie, jak i gościom.

Składniki:

  • ● 1 kg mięsa mielonego
    ● 1 bochenek razowego chleba
    ● 2 łyżki masła
    ● 3 cebule
    ● 2 jajka
    ● 10 plasterków żółtego sera
    ● olej
    ● sól
    ● pieprz
Wystaw ocenę:

5 (154 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka mięsno-chlebowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule obieramy, siekamy
    i podsmażamy na maśle na
    złoty kolor.
  • 2. Chleb namaczamy w wodzie,
    następnie dokładnie odciskamy.
    Dodajemy podsmażoną cebulę, wyrabiamy,
    przyprawiamy do smaku.
  • Zapiekanka mięsno-chlebowa 3. Do mielonego mięsa dodajemy
    jajka, sól, pieprz i wyrabiamy
    na jednolitą masę.
  • 4. Formę (keksówkę) wykładamy
    folią aluminiową. Na
    dnie układamy połowę porcji
    mięsa, potem 5 plastrów żółtego
    sera, przykrywamy warstwą
    chleba z cebulą i wykładamy
    resztę sera. Na wierzchu
    równomiernie rozsmarowujemy
    pozostałe mięso.
  • 5. Całość przykrywamy folią
    aluminiową i wkładamy do
    piekarnika. Pieczemy 60 minut
    w temperaturze 200 °C.
    Pod koniec pieczenia zdejmujemy
    folię, aby zapiekanka
    miała chrupiącą skórkę.

Porady

● Aby podkreślić smak zapiekanki, do mielonego mięsa można dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. ● Danie będzie dobrze smakować, jeśli na warstwach sera położymy niezbyt grube plastry szynki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_04-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować