Zapiekanka meksykańska z cukinią

4.49 (171 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pożywna i bardzo smaczna zapiekanka z mięsem mielonym i ryżem.

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g wołowego mięsa mielonego
    Woreczek ryżu
    1 cebula
    3 ząbki czosnku
    1 mała cukinia
    mała puszka czerwonej fasoli
    mała puszka kukurydzy
    pół papryczki chilli
    łyżka koncentratu pomidorowego
    sól
    pieprz
    ostra papryka mielona
    oregano
    ser żółty
    3 jajka
    Ok 100 ml śmietany
Wystaw ocenę:

4.49 (171 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka meksykańska z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na rozgrzanym oleju podsmażyć mięso. Po chwili dodać drobno posiekaną cebulę i papryczkę chilli oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą i pieprzem.
  • 2. Ryż ugotować w posolonej wodzie. Odsączyć. Połączyć z mięsem. Dodać koncentrat pomidorowy. Odstawić na bok.
  • 3. Cukinię pokroić razem ze skórką w niewielką kostkę. Przesmażyć chwilę na patelni. Oprószyć oregano i papryką ostrą.
  • 4. Fasolę i kukurydzę przepłukać na sicie wodą.
  • 5. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Wyłożyć mięso z ryżem, później cukinię i na koniec fasolę z kukurydzą.
  • 6. Jajka wymieszać ze śmietaną i wylać na zapiekankę. Na wierzchu posypać starym żółtym serem.
    Piec ok 30 min w temp 170 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Fasola czerwona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować