Zapiekanka makaronowa z dodatkiem trzech serów: mozarrelli, ricotty i parmezanu. Pożywna i zwarta zapiekanka z chupiącym wierzchem.
Składniki:
400 g makaronu penne
2 kulki mozzarelli
150 g parmezanu (ja użyłam sera Dziugas)
250 g ricotty
3 jajka
3 kopiate łyżki śmietany 18%
sól z pieprzem
gałka muszkatołowa
słodka papryka
1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
masło do posmarowania formy
Zapiekanka makaronowo-serowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski przełożyć ricottę. Dodać jajka i śmietanę, dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą z pieprzem i gałką muszkatołową. Obie kulki mozzarelli zetrzeć na tarce lub porwać na małe kawałki. Parmezan również zetrzeć na tarce. Makaron ugotować al'dente. Duże naczynie do zapiekania posmarować masłem i ułożyć w nim połowę makronu, posypać posiekaną natką, polać połową masy z ricotty i jajek. Całość posypać połową startej mozzarelli i ok 1/3 startego parmezanu. Nastęnie wyłożyć drugą cześć ugotowanego makaronu i czynności powtórzyć. Posypać na wierzchu pozostałym parmezanem oraz posypać odrobiną słodkiej papryki. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać 30 minut. Lekko przestudzić i podawać póki ser jest ciągnący.
Komentarze