Zapiekanka makaronowa z szynką i pieczarkami

4.36 (184 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Konkurencja dla zapiekanki makaronowej w proszku :)
Taką właśnie zapiekankę, makaronową z szynką, możecie kupić w proszku.
Tylko po co? Sami możecie zrobić zdrowszą i pyszniejszą. Zamiast proszku z torebki,
wystarczy użyć jajka, śmietanki i przypraw.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 g. makaronu rurki
    1 cebula
    250 g. pieczarek
    200 g. szynki wędzonej
    200 g. sera żółtego
    1 jako
    250 ml. śmietanki 18 % (w kartoniku)
    sól, pieprz
    papryka słodka
    zioła prowansalskie
    czosnek granulowany
    masło do smażenia
Wystaw ocenę:

4.36 (184 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Zapiekanki

Zapiekanka makaronowa z szynką i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekanka makaronowa z szynką i pieczarkami 1. Makaron ugotować al dente.
    Na patelni roztopić masło. Wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę.
    Chwilę podsmażyć. Dodać pokrojone w plastry pieczarki i pokrojoną szynkę.
    Podsmażyć. Dodać drobno pokrojony czosnek. Smażyć jeszcze kilka minut.
    Makaron przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać pieczarki z szynką
    i cebulą. Wymieszać.
  • Zapiekanka makaronowa z szynką i pieczarkami 2. Do naczynia wbić jajko, dodać śmietanę i przyprawy, według uznania. Wymieszać.
    Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Połowę sera dodać do sosu śmietanowego.
    Wymieszać i wlać do makaronu. Ponownie wszystko wymieszać.
  • Zapiekanka makaronowa z szynką i pieczarkami 3. Wierzch zapiekanki posypać resztą utartego sera.
  • Zapiekanka makaronowa z szynką i pieczarkami 4. Tak przygotowaną zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni
    i piec 25 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować